Hotový meditační labyrint

26.05.2014 19:31

Konečně se nám podařilo promítnout do reality Ekozámečku dlouho připravovanou myšlenku meditačního labyrintu. V tomto článku se na něj podíváme nejprve obecně duchovně (doplněné výpisky z knihy Návod na použití člověka), pak konkrétněji historicky a nakonec vás pozvem do současnosti.

   Když se řekne labyrint, kde kdo si ho v naší kultuře splete s bludištěm, ačkoli to nejsou synonyma. Bludiště jsou plná rozcestí, která mají sloužit k tréninku intuice (opakováním téhož klesá účinnost), kdežto labyrinty jsou jednocestné, nelze se v nich ztratit (jedině snad je-li někdo duchem mimo, pootočený a zapomene, odkud šel a kam směřuje).

   Léty osvědčený tvar slavného jedenáctiobvodového labyrintu v katedrále Chartres je v souladu se zákonitostmi tradiční posvátné geometrie, je to dokonalý návod na meditaci v chůzi (kinhin) (i pohyb trénuje mozek na mnoha úrovních), metafora na duchovní život, archetypální forma duševního cvičení, prostředek pouti k duši, do nitra vědomí, naší pravé fundamentální skutečnosti.

   Proces průchodu labyrintem má 3 fáze: 1)Cesta do středu: Uvědomělá soustředěná meditace v zpomalené chůzi s přibližováním ke středu očistně uklidňuje. 2)Střed: Je metaforou na centrum sebe sama, bytost v něm obvykle prožívá jakési osvícení, mystický hlubinný zážitek. 3)Cesta ze středu: Při odchodu stejnou cestou dochází ke sjednocení se svým tělem, myslí, Gaiou, Přirozenou mnohobytostí... A po východu bytost může zjistit, že ačkoli se jí cesta jevila časově krátká, v reálu mohla být mnohem delší.

   Vrátíme-li se k našemu labyrintu a pohlédneme-li na historii, za jeho počátek lze chápat nápad Romana Frajta z roku 2011: vytvořit zde v návaznosti na Vlastimila Marka nějaký ten meditační labyrint. Čas plynul a prioritnější bylo zajistit na Ekozámečku základní potřeby...

   20.2.13 jsme se dozvěděli o existenci Kickstarter.com (crowdfundingová platforma) a 20.5.13 objevili jednoho jeho českého příbuzného, Startovač.cz. 4-16.6.13 jsme prodiskutovávali paletu možností. Od 15.6.13 do 30.6.13 vznikalo upoutávkové video. 1.7.13 jsme odstartovali projekt „Ekokreativní labyrint a ačkoli jsme do něj 2 měsíce vkládali energii, 5.9.13 krachnul na nedostatek ochotných přispěvatelů.

   Neúspěch nás neodradil, 2.10.13 jsme vybrali starý pařez jako střed labyrintu a na jaře 29.4.14 začali ve třech na vlastní náklady nukleárně (kouskovitě od středu) tvořit. Do středu středu jsme zabodli hřeb, jenž sloužil jako opěrný bod špagátového kružítka, které nám pomáhalo zpřesnit rýsování cestiček. Z nich jsme vyrýpávali drny, nahrazovali je především recyklovaným kačírkem a okolní trává slouží jako oddělovač. 26.5.14 bylo hotovo.

   Přirozená náhoda i záměr některých tvůrců do labyrintu vnořily několik zajímavých detailů, kterých si všimne především ten nejpozornější, kdož skutečně vnímá přítomnost. Další zajímavůstkou je, že po změření se ukázalo, že od okraje začátku po střed středu má labyrint dle našeho měření délku cca 299,8m, tedy bezmála 300m. S časem bude stále hezčí, jak do něj bude víc vrůstat příroda a možná ho jednou osázíme i stromkama...

   A na závěr bychom vás chtěli pozvat do přítomnosti Ekozámečku 12.7.14  na večerní přednášku iniciátora Vlastimila Marka nazvanou O labyrintech, která bude součástí otevření probíhajícího volně po celý víkend (Markův článek) (akce na FB). Při západu slunce bude agnihotra, později táborák. Akce je volně přístupná. Ti, kdo by u nás chtěli přenocovat, ať si vezmou stan, případně spacák nebo karimatku (dá se spát i pod střechou). Strava je buďto vlastní, nebo pro ty, kdož něco k jídlu přinesou, bude pohoštění připraveno ze společného jídelního fondu. Další informace o podmínkách Ekozámečku ZDE a jakékoliv dotazy k akci vám rádi zodpovíme, e-mail: argondia@seznam.cz Tel.: 775062031

 

Doporučujeme: Baraka.cz

Autor: Ondřej