Improvizované dřevobraní

24.11.2013 17:55

 Zima se nezadržitelně blíží a zatím jsme měli jen rezervní dřevo (pro případ, že bychom nové nebyli schopni obstarat), tak jsme si řekli, že vyrazíme nějaké posbírat. A v okolí Ekozámečku se ho naštěstí povaluje spousta, poněvadž z lesa velkých stromů každoročně něco „málo“ (z hlediska stromů) odpadne a bohatě postačí na celou zimu, takže je blbost kvůli topení kácet živé stromy (a na jiných místech, kde je stromů nedostatek, je to zas škoda!).

 

Nosit dříví ze stráně dolů čistě ručně by trvalo zbytečně dlouho a bylo by namáhavé pořád chodit do kopečka, takže jsme se rozhodli použít traktor (mimochodem, přes léto bychom ho chtěli pomalovat). Ale neměli jsme žádnou korbu nebo nějaký jiný přídavný nákladní prostor, takže jsme se ho rozhodli improvizovaně vyrobit.

 

V zadu za traktorem jsme přišroubovali dvě traverzy (na jedné ještě možná byla zaschlá Cimrmanova krev, :D), na ně přimontovali obdélník ze svařených lešeňovek a na to postavili dřevěnou konstrukci (drží vlastní váhou a vespod je zakotvena proti pohybu do stran) z palet a jiného různorodě opracovaného dřeva, co bylo po ruce, takže ve výsledku lze zahlédnout malé kouzlo asambláže (3D-koláže).

 

Našemu traktoru se v chladu nechce moc startovat, tak mu hořákem nahříváme sací potrubí motoru a hned se má k životu. Dojeli jsme k roklině/strži, ve které se povalovaly dva padlé stromy. Ty jsme obmotali řetězem a traktor je vytáhl s takovou lehkostí, jakoby ani nevěděl, že něco táhne. Jejich rozřezávání nám připomnělo porcování mamuta (druhý strom byl uvnitř vyhnilý a jeho segmenty vypadaly jako žebra), jakoby si na to něco v našich buňkách ještě pamatovalo.

 

Ze dvou padlých stromů jsme improvizovanou korbu/bednu naplnili 4x, špalky jsme pak nasekali (zatím namáhavě ručně) a uskladnili pod stříškou prostého improvizovaného dřevníku (2 kůly, na nich lešeňovka a o svah opřené zatížené plechy), který jsme nedávno udělali hned vedle Ekozámečku, abychom v zimě pro dříví nemuseli daleko...