Recyklované Silvestrovské Vánoce:

01.01.2013 20:31

Vánoce na naší ekologicky smýšlející farmičce se sice opozdili, ale přece jen byli a to v jednom balení se Silvestrem. A rozhodně to nebyla jediná zvláštnost...

Jak řešíte otázku stromečku? Máte umělý? Kupujete si ho každý rok na rohu těch velkobarevných nemovitých placatokrabic? Navštěvujete 23.12.x o půlnoci s nenápadným hvízdotem a zubatým kusem železa nejbližší les...? My nezvolili ani jednu ze zmiňovaných možností. Původně jsme chtěli koupit stromeček v květináči, který bychom pak zasadili, ale už k tomu nedošlo a napadla nás ještě alternativnější ujetější varianta - dumpster diving: zajeli jsme si pro něj ke kontejnerům před paneláky, :D, čímž jsme jej zachránili před vyhozením.

Místo běžného podstavce jsme jej usadili do díry v pařezu spadlého stromu. Místo kýčovitých barevných blbostí z Číny jsme si vyrobili vlastní ozdoby. Na poli sice nebylo žádné obilí, abychom si mohli uplést slaměné ozdůbky (možná příští rok), ale našel se i jiný materiál. Vystřihali jsme si ozdoby z PETlahví, přidali jsme pár fosforových hvězdiček, které ke svícení nespotřebovávají elektřinu ani nemohou podpálit stromeček a místo řetězu jsme použili bílo-červenou pásku, která se jinač používá pro ohraničení míst se zákazem vstupu. I s touto skrovnou výzdobou se náš stromeček (narozdíl od běžných stereotypně přezdobených stromků) stal jedním z mála, který člověku na tváři vyloudí opravdový nepředstíraný úsměv, :D.

Pod něj jsme dali ještě zapálený solný svícen, který jsme před časem nalezli u kontejnerů v Českých Budějovicích (a možná je i naším rodinným produktem).

A nač balit dárky do povrchního "vánočního" papíru s karikaturou nějakého Klause (ne Václava), když je lze zabalit do obyčejných novin a vyzdobit po svém (ze srandy jsme na obal jednoho nalepili třeba 100€ bankovku z toaletního papíru)... A příští Vánoce budou možná ještě neobvyklejší...