Stroupeček - ostrůvek pozitivní deviace

23.05.2011 19:48

Když jsem ukončil své několikaleté období ježdění v TIRáku po Evropě, našel jsem své vysněné místo i poslání poblíž Žatce, a začal trpělivě  budovat svůj sen. Dnes už postupně opravuji objekt i okolí. V jistém smyslu jsem objevil (zatím jen virtuální) ideální místo pro všechny, kteří myslí a žijí (nebo chtějí myslet a žít) ekologicky, a pokud možno i svobodně (bude-li  třeba, nezávisle i na státu). Pokud náhodou přestane jít elektrický proud nebo se zhroutí měna a zásobování, na tomto ostrůvku (stroupečku) se uživí klidně pět deset spolupracujících dvojic či rodin (kráva dává mléko, koza sýry, ovce spásají pár desítek let zanedbané velmi pozitivní kusy někdejšího zámeckého parku, a sem tam dobrovolníci plánují vybudovat cestičky a meditační zóny a skleníky a výletní trasy).

EKOzámeček Stroupeček (Přívlaky 22, Žíželice, 438 01), oficiálně Chráněné území nadregionální biocentrum Stroupeč (Památné stromy Stroupeček) se nalézá severozápadně od města Žatce (cca 3 až 4km), v nadmořské výšce 217m, na samotě mezi obcemi Stroupeč a Přívlaky. Je to impozantní budova zámečku, notně zdevastovaná. V těsné blízkosti se nachází park s památnými duby, které už léta slouží jako cíl turistiky a odpočinku. Stáří těchto stromů se odhaluje cca na 500 let.

Hlavní budova farmy EKOzámečku byla vybudovaná jako zámecké sídlo Stroupeček, o němž je první zmínka v souvislosti s obcí Stroupeč v roce 1291. Budova ještě donedávna sloužila jako ubytovna pro chmelařské dělníky. V současné době se podařilo kompletní obnovení střechy a dále se provádí rozsáhlé opravy např. obnovení východní části. Dále jsme začali s opětovnou opravou původních 

hospodářských budov, čištěním okolích pastvin a pozemků, které byly znehodnoceny náletovými dřevinami. Část těchto pozemků již byla vyčištěna a nadále se používá pro pastvu dobytka. Je zde i malé jezírko s rybami, převážně kapry.

V okolí EKOzámečku, a zvláště 

v bezprostředním okolí památných stromů, je veliký výskyt silných pozitivních zón, které přímo vybízejí k meditaci: samotná procházka kolem památných stromů je harmonizující a léčivá.  Dále se tu vyskytuje pramen s léčivou a železitou vodou. V okolních stráních žije vzácný endemický druh brouka krasce, Cylindromorphus Bohemicus, na jehož záchraně spolupracujeme s krajským územím životního prostředí. Také zde jsou četné druhy léčivých a chráněných rostlin. V blízkosti protéká řeka Ohře a proti jejímu toku lze uskutečnit příjemnou procházku až k Nechranické přehradě (cca 5km). Prostřednictvím naší FARMY lze navštívit spřízněnou usedlost s možností rybaření a koupání, popřípadě stříhání ovcí. K dispozici je (než se vybudují příslušné prostory přímo v zámečku) rovněž ubytovna v nedaleké obci Větrušovice, jedná se o další spřízněnou usedlost jednoho ze spolumajitelů naší FARMY (možnost ubytování je na Stroupečku zatím pouze pro otrlejší návštěvníky, nebo ve stanech či pod širákem, protože vše zatím zařizujeme, a fungujeme silou vůle a v provizorních podmínkách. Čerstvé kravské a kozí mléko, čerstvá vejce a zeleniny co si vypěstujeme k mání každý den. Ve vsi je malá prodejna, máme k dispozici elektrický proud i internetové připojení...)

 Plány do budoucna? Pokoje pro hosty, obnovení zámecké kaple, venkovní fasáda, zenová zahrada, labyrint a cestičky pro meditaci v parku s památnými duby, sál a přírodní místa pro meditaci, rozšíření stád zvířátek a park s daňky, kozorožcem alpským i pávy a kachničkami, menší tropický skleník, expozice terarijních zvířat, obnovení bývalého zahradnictví nacházející se v těsné blízkosti budovy a mnoho dalšího, např. dětské hřiště.

 Má někdo zájem začít budovat ekocentrum jako báseň? Zná někdo takové nadšence? Víte o možnosti dobrovolných brigádníků? Chcete  si odpočinout od každodenních negativních zpráv, zabedněných šéfů a zběsilého životního tempa? Přijeďte se podívat, ozvěte se (argondia@seznam.cz), třeba je právě tohle vaše příležitost, jak pomoci dobré a potřebné věci, anebo dokonce změnit život.

 

Viz. též zde.